- zbilansowanie dawek pokarmowych uwzględniając wiek, płeć, stan fizjologiczny, cykl produkcji itp.
- W żywieniu świń należy stosować odpowiedni poziom białka, a przede wszystkim lizyny i w stosunku do lizyny
właśnie dostosowuje się ilości pozostałych aminokwasów według tzw. profilu białka idealnego. To ostatnie pozwala pokryć zapotrzebowanie na aminokwasy w proporcjach zbliżonych do składu ciała świń. Utrzymanie tych proporcji
umożliwia optymalne wykorzystanie białka paszy, co w konsekwencji wpływa na wskaźniki tuczu przy najmniejszym
wydalaniu azotu do środowiska,
- zastosowanie w żywieniu świń diety niskobiałkowej. Umożliwia ona obniżenie emisji azotu. I tak, ograniczenie
poziomu białka w diecie dla świń o 1% zmniejsza całkowitą ilość wydalanego azotu o 10%. Dieta niskobiałkowa, bez szkody dla osiąganych przyrostów jest możliwa pod warunkiem uzupełniania poziomu aminokwasów limitujących
przez dodanie ich w czystej formie.

105.
Podaj przyczynę „produkcji” metanu przez przeżuwacze:
W czasie produkcji kwasu octowego w żwaczu w procesie fermentacji węglowodanów powstają pewne ilości kwasu
mrówkowego, który rozkłada się na CO2 i H2

Metan
Metan powstaje w wyniku aktywności bakterii metanogennych, wykorzystujących wodór (powstający z rozkładu kwasu
mrówkowego), którego wysokie stężenie jest niekorzystne dla mikroflory żwacza.

Jest związkiem wysokoenergetycznym, straty energii w wyniku syntezy metanu sięgają 5-10%
Można manipulować procesami fermentacji w kierunku hamowania metanogenezy (np. ograniczając podawanie pokarmu
będącego źródłem kwasu octowego i masłowego, podając inhibitory enzymów niezbędnych metanogenezy)

106.
Zasada wykonania bilansu energetycznego metodą ubojową.............................................................................
Należy wyznaczyć 2 grupy zwierząt:
- grupę kontrolną
- grupę doświadczalną
Na początku doświadczenia należy poddać zwierzęta kontrolne ubojowi i zrobić analizę składu ciała
Zwierzęta doświadczalne należy żywić i oznaczać ilość pobranej z paszy energii metabolicznej.
Koniec doświadczenia, kolejno należy ubić zwierzęta doświadczalne i wykonać analizę składu ciała.
Wyniki analizy pozwalają obliczyć energię w ciele zwierząt. Pomniejszenie jej o wartość tej z ciała zwierząt w grupie kontrolnej daje ilość energii odłożonej.
Odjęcie od energii odłożonej w ciele energii pobranej w paszach pozwala obliczyć produkcję ciepła w organizmie.

107. Czynniki wpływające na zapotrzebowanie energetyczne u zwierząt rosnących……………………………….
- wielkość przyrostu
- tempo przyrostu
- tempo metabolizmu
- gatunek i rasa zwierzęcia
- płeć
- odpowiednio zbilansowana dawka pokarmowa




 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 
  Żywienie-opracowanie-egzamin, zredagowane przez Paulinę - zwiększenie wykorzystania białka przez zachowanie właściwego stosunku...
Pomodliłem się do każdego boga jaki istniał bym był w wstanie wkurzyć tę kobietę do granic możliwości.